Álláshelyek feltárása

A szolgáltatás célja, hogy hozzájáruljon a munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó szervezetek és a munkáltatók kapcsolatának erősödéséhez, ezáltal a munkahelyek hatékonyabb feltárásához, illetve a kapcsolatfelvétel és információcsere révén szorosabb együttműködés alakuljon ki a szolgáltató és a munkáltató között.

Az álláshelyek feltárásának és a munkáltatói kapcsolatok erősítésének célja:

• a szolgáltatási térség környezetében lévő munkáltatók tevékenységének megismerése,
  • a munkáltatók fogadókészségének erősítése,
  • az NFSZ, vagy más munkaközvetítést végző szervezet nyilvántartásában még nem szereplő álláshelyek feltárása,
  • a munkáltatók személyes tájékoztatása az igénybe vehető szolgáltatásokról és az együttműködés előnyeiről,
  • munkaerő-piaci, foglalkoztatási információk gyors és hatékony átadása,
  • a feltárt álláshelyekkel kapcsolatos információk azonnali továbbítása a megrendelő felé,
  • a munkaerő közvetítést megalapozó szűrés elkészítése.

A szolgáltatás teljes folyamata hozzájárul ahhoz, hogy a munkáltató megismerje és céltudatosan használja fel a kapott munkaerő-piaci információkat, és a jogszabályok által meghatározott munkaerőigény-bejelentésen túl is vállaljon együttműködést a szolgáltatóval.

A szolgáltatás célcsoportja a munkaerőpiacon megtalálható összes potenciális munkáltató:

• gazdálkodó szervezetek,
    • önkormányzatok,
    • költségvetési intézmények,
    • állami és nem állami szervezetek.

A szolgáltatás különösen ajánlott azon munkáltatóknak, akik proaktív módon maguk kezdeményezik a szolgáltatás igénybevételét.

A munkáltatók jogszabályi kötelezettsége üres álláshelyeik bejelentése a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz, de ennek csak részben tesznek eleget. A munkahely-kínálat bővítése szükségessé teszi:

• a meglévő kapcsolatok erősítését a szolgáltatónál rendelkezésre álló nyilvántartásokra, információkra építve,
  • új munkáltatói kör bevonását és felkeresését, amely kiválasztható:
    • a KSH munkáltatói adatbázisa, cégnyilvántartások, más, nyomtatott és elektronikus térségi adatbázisok felhasználásával,
    • személyes kapcsolatrendszeren keresztül,
    • az álláshirdetések, magánközvetítők hirdetéseinek figyelésével,
    • rendezvényeken, pl. állásbörzéken, térségi, helyi munkáltatói, egyeztető fórumokon.

A szolgáltatás egy meghatározott térségben működő foglalkoztatókkal történő kapcsolatépítés és kapcsolattartás, melynek révén a szolgáltató a munkáltató személyes megkeresése során megismeri a munkáltató konkrét munkaerő igényét, a munkavégzésre vonatkozó körülményeket és a főbb sajátosságait. A személyes kapcsolatteremtés és kapcsolattartás révén üres álláshelyek feltárásán túl megtörténik a szolgáltatónál lévő munkaerő-kínálat bemutatása, a munkáltató számára nyújtható további, kapcsolódó szolgáltatások ismertetése, illetve azok előkészítése, valamint, már meglévő kapcsolat esetén, a korábban végzett közös munka során elért eredmények elemzése, értékelése.

A szolgáltatást nyújtó feladatai:

• előzetes információgyűjtés a kapcsolati körbe kerülő munkaadóról, elsősorban annak foglalkoztatási sajátosságairól,
  • a munkáltató személyes megkeresése során a szolgáltató megismeri a munkáltató konkrét munkaerő igényét, a munkavégzésre vonatkozó körülményeket és a főbb sajátosságait,
  • a személyes kapcsolatteremtés és kapcsolattartás révén üres álláshelyek feltárásán túl megtörténik a szolgáltatónál lévő munkaerő-kínálat bemutatása,
  • a munkáltató számára nyújtható további, kapcsolódó szolgáltatások ismertetése, illetve azok előkészítése, valamint,
  • a már meglévő kapcsolat esetén, a korábban végzett közös munka során elért eredmények elemzése, értékelése,
  • a munkáltatók tájékoztatása a munkaügyi szervezet és a munkaerő-piaci szolgáltatásokat nyújtó szervezetek tevékenységéről, munkaerő-piaci programjairól, szolgáltatásairól, rendezvényeiről, a munkaügyi szervezet támogatási rendszeréről, pályázati kiírásairól,
  • a szolgáltatás körébe tartozik a kapcsolattartás a munkaügyi kirendeltségek munkatársaival, más térségek állásügynökeivel és hasonló szolgáltatásokat nyújtó szervezeteivel és szakembereivel, valamint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat munkatársaival,
  • a valós helyi és kistérségi infrastrukturális és foglalkoztatási körülmények, valamint a munkáltatóknak a szolgáltatásban résztvevő szervezetekkel szemben megfogalmazott elvárásainak megismerése,
  • a regionális, megyei, kistérségi munkaerő-piaci folyamatok, valamint a munkaerő kereslet aktuális állapotának megismerése, különös tekintettel a nehezen betölthető álláshelyekre,
  • a munkáltatói adatok szűrése az összegyűjtött információk alapján, amely a szolgáltatónál meglévő munkaerő-kínálat sajátosságainak figyelembe vételével megalapozza az adekvát munkaerő közvetítést.

Az állásfeltárásba bevont munkáltatók elérhetőségének forrása több csoportba sorolható:

• NFSZ /megrendelő, illetve a szolgáltató saját nyilvántartása,
  • hirdetésre jelentkezés (újságból, internetről, falragaszról),
  • ismerős ajánlására/személyes kapcsolatok révén,
  • korábbi kapcsolatok felelevenítése (szolgáltatások igénybevételével, nyújtásával),
  • egyéb forrásokból kialakított adatbázis (KSH, kamarák, megrendelő által átadott lista).

A munkáltatókkal történő kapcsolatfelvétel, megkeresés és kapcsolattartás módja többféle lehet.

A szolgáltatást nyújtó szervezet a tevékenysége során feltárt álláshelyeket fenntartó munkáltatókat rögzíti és különböző szempontok szerint, a munkaerő-közvetítéshez illeszkedve szűri:

• ágazati (munkáltatók-szakmák szerinti) közvetítés,
  • területi közvetítés (a munkáltatók elhelyezkedése szempontjából),
  • állománycsoport szerinti közvetítés (a közvetítők szakosodása egy-egy állománycsoportra: szakmunkások, diplomások),
  • a munkanélküliek, álláskeresők speciális munkaerő-piaci státusza szerinti közvetítés (megváltozott munkaképességűek, pályakezdők).

6. Az elvárt eredmény (meghatározásának módja) (lehetséges kimeneti-, eredmény- és hatásindikátorok)

Kimenet indikátor:

• munkáltatói kapcsolatfelvételek száma, felkeresett munkáltatók száma,

• munkanapló, együttműködési megállapodások.
Eredmény indikátor:

• feltárt álláshelyek száma,

• ügyfélnyilvántartás.

Végzettség: felsőfokú végzettség.

Szakmai gyakorlat: legalább 1 éves gyakorlat a munkaerő-piaci, foglalkoztatási információ-, és szolgáltatásnyújtás, valamint a vállalkozási tanácsadások terén.

Ismeretek: munkaerő-piaci ismeretek, marketing és értékesítési ismeretek.

Készségek: ön- és emberismeret, empátia, bizalom, tisztelet, személyközpontúság, felelősségteljesség, nyitottság, befogadás, előítélet-mentesség, türelem, kapcsolatteremtés, kooperáció, értő hallgatás, asszertivitás, konfliktuskezelés, kreativitás, hatékony kommunikáció és tárgyalástechnika, helyzetfelismerés, irányítás, rendszerszemlélet, folyamatlátás, problémafeltáró és elemző, valamint döntéshozatali és motivációs készségek.

• A munkáltatói és munkavállalói adatok szűrésére alkalmas informatikai program (kiválasztáshoz és/vagy a munkaerő közvetítéshez).

Referenciák, jártasság: nem szükséges.

Térségi lefedettség: a térségben való működés és a helyi, térségi munkaerőpiac ismerete.

Szervezeti kompetenciák: nem szükséges.

8.1. Az alkalmazandó mutatók és mérésük/értékelésük módja, értékelési szempontok

Az értékelési szempontokat alapvetően a következő indikátorok határozzák meg.

• Aktív munkáltatói kapcsolatok: munkáltatók száma nemzetgazdasági ágazati és cégforma szerinti bontásban, állásfeltárások száma.
  • Feltárt álláshelyek száma ágazat, cégforma, munkakör szerinti bontásban.
  • Együttműködési megállapodások száma.
  • A munkáltatói kapcsolatfelvétellel és kapcsolattartással kapcsolatos elégedettség (munkáltatói elégedettség mérés).

• Ügyfél-nyilvántartási rendszer.
  • Elektronikus és papír alapú nyilvántartás. Rendszeres frissítés, nyomon-követhetőség biztosításával.
  • Kapcsolat-felvételi adatlap.
  • Emlékeztetők az ügyféllel való tárgyalásról.
  • Munkáltatói együttműködési megállapodások dokumentációja.
  • A szolgáltató ügyfélkörét képező munkáltatókkal történő együttműködési megállapodás, melynek célja az üres álláshelyekhez történő hozzáférés biztosítása. Az aktív kapcsolatokat az adatbázisban is jelölni kell.
  • Állásfeltárási napló; amely minden tevékenységre vonatkozóan tartalmazza az alábbiakat: állásfeltárás dátuma, módszere, munkáltató neve, profilja, kapcsolattartó neve, pozíciója, telefonos és e-mailes elérhetősége, konkrét álláslehetőség megnevezése, az állásfeltárás eredménye.
  • Értékelő beszámoló, melyet az állásfeltárást, munkáltatói kapcsolattartást végző tanácsadó készít el, és amelynek részei:
    • munkáltatói kapcsolatfelvételt dokumentáló anyagok (feljegyzés, jelenléti ív, levélminta),
    • az adott évben aktív munkáltatók főbb adatai,
    • a szolgáltatás éves vonatkozásában az indikátorok összesített adatai,
    • a munkáltatói elégedettség vizsgálatának számszerűsített eredménye.
  • Ügyfél-elégedettségi kérdőív: munkáltatói ügyfél-elégedettség mérésére használt kérdőív. Célja az ügyfél-elégedettség mérése. A szolgáltatás résztvevőivel, annak zárásakor szükséges elkészíttetni, majd ezt követően értékelni.
  • Munkanapló: valamennyi, a szolgáltatásnyújtás keretében végzett tevékenységet tartalmazza: a szolgáltatásnyújtás időpontját, célját, tartalmát, valamint a szolgáltatást igénybevevő adatait, de nem tartalmazza a felek aláírását. Célja, hogy teljes körű áttekintést adjon a szolgáltatásnyújtás során végzett valamennyi tevékenységről.

9. A szolgáltatás költségei (költségfajták és az árképzés elvei)

• Amortizációs költségek (arányosítással számítva).

Első munkáltatói kapcsolatfelvétel esetén, annak konkrét előkészítése (adatbázisból történő kikeresés, különböző információs felületen, hirdetéseken történő keresés, személyes kapcsolatok kiaknázása), ami magában foglalja a munkáltatóról történő információgyűjtést és tájékozódást. A szolgáltatás időtartama munkáltatónként 2-3 óra.

A munkáltatói látogatások egy munkaügyi kirendeltség területét figyelembe véve 3 óra egy munkáltatóra vetítve alkalmanként.

Meglévő kapcsolatok gondozása, az ügyfélkezelés és álláshely-feltárás eszközeinek alkalmazásával. Egy munkáltatóra átlagosan 4 személyes találkozóra kerül sor, ennek időigénye munkáltatónként 16 óra évente.

A munkáltatói kapcsolattartás többi technikájának (levél, email, telefon, skype) alkalmazása munkáltatónként maximum havi 2 óra, míg éves viszonylatban 12 óra.

A szolgáltatás nyújtásához szükséges szakmai tevékenységekre (pl. információgyűjtés, tájékoztató anyagok összeállítása, szolgáltatói szervezeten belüli és külső partneri szakmai egyeztetések, adminisztrációs munka) történő időráfordítás munkáltatónként átlagosan 4 óra.

A fenti esetek mindegyikében 1 óra alatt 60 perc értendő.

12. Célcsoport-specifikus elemek (plusz tartalmi, illetve eltérő módszertani elemek, költségtípusok)

A szolgáltatás célcsoportja szempontjából nem releváns.

A szolgáltatást jogi személyiséggel rendelkező szervezet, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság nyújthatja.

• Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása munkáltatóknak a szolgáltatással egyidejűleg végezhető.
  • Munkakörelemzés, kompetencia igények felmérése a szolgáltatással egyidejűleg végezhető.
  • Egyenlő esélyű hozzáférést biztosító munkahelyi környezet kialakítását támogató tanácsadás a szolgáltatással egyidejűleg végezhető.
  • Helyi (térségi) foglalkoztatási tanácsadás a szolgáltatással egyidejűleg végezhető.
  • Munkahelyi beilleszkedés segítése jelen szolgáltatást követően végezhető.
  • Munkapróba jelen szolgáltatást követően végezhető.
  • Munkaközvetítés jelen szolgáltatást követően végezhető.