GINOP 5.3.1. – A RUGALMAS FOGLALKOZTATÁS ELTERJESZTÉSÉÉRT

A GINOP 5.3.1. „A” komponensének pályázatán – komoly szakmai kiválasztás során – összesen 11 szervezetfejlesztő csoport nyert, sokan közülük több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek mind a KKV-k, mind a rugalmas foglalkoztatás és a szervezetfejlesztés terén. Mi – az EXPANDER konzorcium – egyike vagyunk ennek a 11 szolgáltató csoportnak, akiktől a kis- és középvállalkozások a finanszírozott tanácsadói szolgáltatást igénybe vehetik.

Mit jelent a rugalmas foglalkoztatás?

Vállalati oldalról a rugalmas foglalkoztatás növel(het)i a gazdasági alkalmazkodóképességet és ezáltal a versenyképességet is. Másrészt több olyan csoport is van a munkaerőpiacon, amely valamilyen oknál fogva nem tud, vagy nem akar hagyományos foglalkoztatási formában elhelyezkedni kisgyermek nevelése, idős hozzátartozó gondozása, oktatásban való részvétel, vagy egyéb ok miatt.

Magyarországon többféle rugalmas foglalkoztatási formára van lehetőség, ezek közül a jelentősebbek:

• Egyszerűsített vagy alkalmi foglalkoztatás
  • Részmunkaidős foglalkoztatás
  • Munkakör megosztás
  • Kötetlen munkarend (rugalmas munkaidő)
  • Távmunka
  • Home office – otthoni munkavégzés
  • Bedolgozói munkaviszony
  • Munkaerő kölcsönzés
  • Több munkáltató által létesített munkaviszony

A rugalmas foglalkoztatási formák bevezetése elősegíti a munkavállalók számára a munkahely és a család összehangolását. A családbarát működés a munkáltatói üzleti jó hírnév építésének és a társadalmi felelősségvállalás erősítésének az egyik sarokköve. Munkavállalói szempontból vonzó, rugalmas munkahelynek lenni nem jelent mást, mint az értékes munkaerőt megtalálni és/vagy megtartani.

Ingyenes szerveze ti diagnózis   A szervezet átvilágításával és értékelésével olyan területek körvonalazódhatnak cége működésében, amelyek részletes elemzésével célirányosan támogatható a cég további fejlődése és a munkavállalói elégedettség növekedése.

Az átvilágítás eredménye egy olyan átfogó, szakemberek által kidolgozott szervezeti és munkaszervezési diagnózis lesz, amely segít jobban megérteni a cége jelenlegi működését.

Ingyenes fejlesztési javaslat-csomag   Cége a diagnózisra alapozva, szintén ingyenesen jut hozzá egy olyan javaslatcsomaghoz, amelynek segítségével a munkaszervezési folyamatok átalakításával cége működését gazdaságosabb és hatékonyabb irányba terelheti. Ennek megvalósulását a pályázat munkáltatók számára kiírt ’B’ komponense teszi majd lehetővé.

Mivel az átvilágítás szervezetfejlesztési szakértőkkel együtt kidolgozott egységes országos módszertanon alapul, eredménye összevethető a legjobb gyakorlatokkal, valamint az országos átlaggal is (benchmark) és a későbbiekben – a pályázatbenyújtás során felhasználható.

Szervezet-fejlesztési lehetőség   A szervezet kialakíthatja, támogathatja és fejlesztheti a felelős, emberközpontú, rugalmas foglalkoztatás alapjait, amely pénzbefektetés nélkül (!) növeli a munkavállalók szakmai teljesítményét és lojalitását, és csökkenti a hiányzások, illetve a fluktuáció mértékét.

A szervezeti folyamatok átvilágításával cége innovatívabbá válhat (pl. hatékonyabb termék- vagy marketing-innováció).

Kikre számítunk szervezetfejlesztési programunk megvalósítása során?

Magyarországon az atipikus munkavégzés még kevéssé elterjedt, ezért a munkáltatók is és a munkavállalók is ritkán gondolkodnak ebben a lehetőségben. Ezt ismerve és tiszteletben tartva programunkba elsősorban olyan 10-249 főt alkalmazó kis és közepes vállalatok jelentkezését várjuk – a pályázati kiírás szerint – a konvergencia-régiókból, amelyek

• szeretnék megismerni, akár be is vezetni, vagy tovább alkalmazni a szervezetnél a rugalmas foglalkoztatási formákat,
  • nyitottak annak a szervezet-átvilágítási szolgáltatásnak az igénybe vételére, amelyet a pályázat segítségével ingyenesen nyújtunk (piaci érték: 2-8 millió forint!),
  • szeretnének pontos és átfogó visszacsatolást kapni saját szervezeti és munkaszervezési működésükről, illetve kíváncsiak egy átfogó fejlesztési javaslatcsomag tartalmára.

A letöltések menüpontban található szándéknyilatkozat kitöltésével, és annak visszaküldésével biztosíthatja helyét a szervezeti átvilágításban, ami előfeltétele a pályázat beadásának!

Posted in Tehetségkonferencia.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.