Külföldi munkavállalás

MIELŐTT ELINDULSZ…

EGY MÁSIK ORSZÁGBA MUNKÁT VÁLLALNI

Ez a lista segít végiggondolni mindazokat a feladatokat, intéznivalókat és területeket, amiket a külföldi munkavállalás kapcsán még itthon célszerű és fontos tisztáznia. A tartózkodás hosszától, a célországtól, a személyes életkörülményektől és szokásoktól függően nagy eltérések lehetnek, ezért az alábbi listánk természetesen nem teljes körű.

(A www.eures.hu oldalon megtekintheted ennek sokkal
részletesebb változatát, kérdéseid megválaszolásában pedig az EUREStanácsadók is bármikor szívesen segítenek Neked.)

Legfontosabb teendők listája

 • Célország(ok), ágazat(ok), megpályázni kívánt foglalkozás(ok) kiválasztása, meghatározása, feltérképezése.
 • Megbízható, létező álláslehetőségek keresése (EURES portál, tagállamok állásadatbázisai).
 • Álláspályázatok, önéletrajzok készítése, kapcsolatfelvétel a külföldi munkáltatókkal.
 • Visszaigazolt állásígéret esetén megkezdeni a tervezést a költözéshez, ügyintézéshez.
 • Tanulmányozni a célország élet- és munkakörülményeit, kulturális szokásait.
 • A külföldi munkavállaláshoz, létfenntartáshoz szükséges anyagi tartalékok felmérése, kalkulációja.
 • Megkezdeni a munkahelyi, szakmai előkészületeket (munkaszerződés, dokumentáció, munkakultúra stb.).
 • Legfontosabb dokumentumok rendezése (önéletrajz, igazolványképek, útlevél, személyi igazolvány, bizonyítványok, fénymásolatok, fordítások, engedélyek, érvényességi idő ellenőrzése stb.)
 • Lakással, otthonnal, ingatlannal kapcsolatos ügyek intézése (eladás, kiadás, őrzés, állagmegőrzés, költségek).
 • Szálláskeresés külföldön, árak, díjak, kauciók.
 • Utazás, közlekedés, foglalások intézése.
 • Közművek, szolgáltatások, postai küldemények, megrendelések kezelése, felfüggesztése, lemondása itthon.
 • Költözési lista készítése, szállítás előkészítése (vinni kívánt ingóságok kiválasztása, költözési költségek).
 • A kinti élethez, ügyintézéshez szükséges telekommunikációs eszközök, lehetőségek (mobil, wifi, internet,
 • hordozható gép, tarifák stb.) feltérképezése.
 • Gyermekkel, családtagokkal kapcsolatos ügyek intézése (ha szükséges).
 • Gépjárművel kapcsolatos ügyek intézése (ha szükséges).
 • Háziállattal kapcsolatos ügyek intézése (ha szükséges).
 • Bankokkal, biztosítási és hitelintézetekkel történő egyeztetések.
 • Szükséges biztosítások megkötése.
 • Vészhelyzeti protokoll (csomag összeállítása legfontosabb címekkel, telefonszámokkal, külképviseletek elérhetőségeivel, segélyhívószámokkal, fénymásolatokkal, hazaútra elegendő félretett készpénzzel, gyógyszerekkel).

 

 

 

10 + 1 jó tanács külföldi munkavállalóknak

 

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat 10+1 pontos listába összegyűjtötte, mi az, amire feltétlenül ügyelni kell, nemcsak álláskereséskor, hanem közvetlenül a munkába állást megelőzően is.

1. Soha ne higgyen a túl csábító ajánlatoknak!

Ne feledd: sehol nincs kolbászból a kerítés. Egy átlagos magyar munkavállaló külföldön rendszerint a minimálbért kapja (legalábbis ott, ahol van minimálbér), ez a nyugat-európai országok esetében kb. a magyar minimálbér ötszöröse. Ha szállást, vagy ellátást is kínál a munkaadó, annak ellenértékét a keresetéből általában levonja. Ha nem tisztázod előre a levonásokat és azok mértékét, könnyen lehet, hogy fizetés helyett neked kell majd kifizetned.

2. Elutazás előtt mindig tájékozódj a kiválasztott (fogadó) ország viszonyairól. Ennek érdekében fordulj az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) valamelyik EURES-tanácsadójához.

Célszerű tisztázni, hogy kell-e vagy sem munkavállalási engedély az adott országban, ha igen, hogyan lehet azt megszerezni. Kinek a feladata az engedély beszerzése? Amennyiben nem kell munkavállalási engedély, kell-e regisztráltatnia magát? Van-e a fenti eljárásoknak olyan költsége, melyet a munkavállalónak kell megfizetnie, ha igen, mekkora ez az összeg? Mik a főbb adó- és társadalombiztosítási szabályok, van-e minimálbér, ha van, mennyi az, mik a megélhetési költségek stb.

3. Ha magánközvetítő révén szeretnél állásajánlathoz jutni, mindig győződj meg arról, hogy a közvetítő regisztráltatta-e magát a telephelye szerint illetékes regionális munkaügyi központoknál.

Nyilvántartásba nem vett magánközvetítő szolgáltatásait soha ne vedd igénybe! Kormányrendelet írja elő, hogy a magánközvetítőnek nyilvántartásba kell vétetnie magát a telephelye szerint illetékes regionális munkaügyi központnál. A regionális munkaügyi központ csak akkor veszi a magánközvetítőt nyilvántartásba, ha az a rendeletben meghatározott feltételeknek – szakértelem, elérhetőség, óvadék letétbe helyezése stb. – megfelel. Arról, hogy a magánközvetítő nyilvántartásba vétette-e magát, az ÁFSZ internetes oldalán tájékozódhat az Álláskeresőknek/Állásajánlatok/Magán-munkaközvetítők menüpont alatt, vagy felvilágosítást kérhet az illetékes regionális munkaügyi központtól – akár telefonon is.

4. Soha ne fizess magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat!

Magyarországon kormányrendelet írja elő, hogy a magánközvetítő az álláskeresőtől semmilyen címen nem kérhet a szolgáltatásaiért pénzt. Szolgáltatásainak ellenértékét mindig a munkaadó fizeti meg.

5. Ha állásajánlatot kapsz, még a szerződés megkötése előtt próbáld meg a leendő munkahelyét “leinformálni”.

Ehhez kérheted a régió valamelyik EURES-tanácsadójának a segítségét. Magyarországon jelenleg közel harminc tanácsadó dolgozik az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál, ami azt jelenti, hogy minden megyében van legalább egy; az Unióban pedig számuk megközelíti a nyolcszáz főt. A magyar tanácsadó megkérdezheti külföldi kollégáját, hogy az adott munkaadóra szokott-e panasz érkezni vagy sem, fizetett-e munkaügyi bírságot valamilyen címen az utóbbi időben vagy sem stb. Ily módon még időben kiszűrhetők a nem korrekt foglalkoztatók.

6. Nyelvtudás nélkül vagy gyenge, hiányos nyelvtudással lehetőleg ne vállalkozz külföldi munkavégzésre még a legegyszerűbb munkák esetében sem.

Gondolj arra, hogy külföldön hivatalos ügyeket kell majd intézned, de a hivatalokban nem fognak magyarul beszélni, a munkavégzéssel, illetve a foglalkoztatójával kapcsolatos panaszait sem fogják magyarul megérteni, ezen kívül értened kell a főnöködtől kapott utasításokat, el kell tudnod olvasni, és meg kell értened a munkavédelmi előírásokat, a veszélyre figyelmeztető feliratokat, és így tovább.

! Ami még nagyon fontos: a munkaszerződésed biztosan nem magyarul, hanem a fogadó ország nyelvén készül, és szerződést aláírni úgy, hogy nem tudod pontosan mi áll benne, több mint kockázatos.

7. Lehetőleg vigyél magaddal legalább annyi pénzt, ami a hazautazás költségeit fedezheti.

Sajnos a külföldi munkavállalás általában nem a fizetéssel kezdődik, arra legalább egy-két hetet várnod kell, viszont addig is lakni, élni, közlekedni kell valamiből. Sok helyen a lakbért akár több hónapra előre is elkérhetik, ami már egy jelentős összeget is kitehet. Ha pedig nem válik be a számításod, akkor gondolnod kell arra, hogy a hazautazás is pénzbe kerül.

8. Útleveled, lakcímkártyád, személyi igazolványod – ha egy mód van rá – soha ne add át a munkaadónak vagy a közvetítőnek, mert így azonnal kiszolgáltatottá válsz.

Ha ehhez a munkaadód vagy a közvetítőd mégis ragaszkodna – mondjuk azzal az indokkal, hogy szeretné tudni az otthoni elérhetőséged – készíts az okmányokról fénymásolatot, és azt add át. Ettől az eljárástól csak abban az esetben térj el, ha a fogadó ország jogszabálya (pl. Angliában) előírja a felsorolt dokumentumok valamelyikének a szükségességét regisztrációs vagy egyéb célból, és a regisztrációt a munkaadód intézi. Ebben az esetben célszerű legalább az egyik okmányt magadnál tartanod.

Azt, hogy melyik országban van ilyen jogszabály, ugyancsak megtudhatod az EURES-tanácsadóktól.

9. Ha úgy érzed, hogy becsaptak: munkaadód a te károdra eltér a munkaszerződésben foglaltaktól vagy egyéb, a munkaviszonyoddal kapcsolatos problémád támad…

… segítségért fordulj a helyi, külföldi munkaügyi központhoz. Itthonról gyakorlatilag nincs esélyed arra, hogy meg tudd oldani a problémád.

10. Elutazásod előtt célszerű…

… kiváltanod az ún. Európai Egészségbiztosítási Kártyát, illetve érdemes biztosítást kötnöd legalább arra az időre, amíg munkába nem állsz, és meg nem győződsz arról, hogy a munkaadód fizeti a társadalombiztosítási járuléko(ka)t.

10 + 1. Jobb eséllyel pályázhat egy állásra…

… ha a végzettséged, képzettséged igazoló bizonyítványokat még itthon lefordíttatod a fogadó ország nyelvére. Állítsd össze saját Europass dokumentumcsomagod! Ez a megoldás valószínűleg egyben a leggazdaságosabb is. Igazolványképeket is általában olcsóbban készíttethetsz itthon, mint külföldön.

 

Mielőtt nekivágsz,  tanulmányozd az alábbi honlapokat

forrás: http://www.kulfoldimunka.lap.hu

A külföldi munkavállalás köré épített álláskeresési portál, ahol rengeteg hasznos információt és lehetőséget találsz a témával kapcsolatban.
forrás: http://www.kulugyminiszterium.hu
A Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának Honlapján hasznos információkat találhatsz arról, hogy milyen feltételei vannak egy adott országba történő utazásnak.
forrás: http://www.labourmobility.com
Fent említett kérdések megválaszolásában ad tanácsot. (Angol nyelven!)
forrás: http://www.afsz.hu
Állami Foglalkoztatási Szolgálat: állásajánlatok az EU/EGT tagállamaiban, munkavállalás az államközi egyezmények keretében, hasznos linkek. Hol vállalhatok az EU-ban és az EGT-ben szabadon munkát?

forrás: http://europa.eu/eu-life/work-pensions/index_en.htm
Az Európai Unió weboldala a munkalehetőségekről, önéletrajz-készítésről és munkához kapcsolódó jogokról.

forrás: www.eurobrussels.com
Munkalehetőségek Brüsszelben, az EU intézményeinél és különféle nemzetközi szervezeteknél.