Munkaerőpiaci információk

A szolgáltatás célja a munkaerő-piaci lehetőségek, folyamatok, támogatások átláthatóságának előmozdítása, hozzájárulás a munkaerő-piaci kereslet és kínálat egyensúlyának javításához a kínálati oldal informáltságának biztosításával.

1.2.         Operatív cél

A munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtásának célja hogy az ügyfél tájékozottabb legyen a munkaerő-piaci intézményrendszerről és szereplőkről, a munkát keresőknek nyújtható támogatások és szolgáltatások lehetőségeiről és az igénybetétel feltételeiről, eljárásrendjeiről annak érdekében, hogy az információk birtokában gyorsabban és hatékonyabban tudjon élni a lehetőségeivel.

• Aktív korú nem foglalkoztatott, nem tanuló személyek (álláskeresők és inaktívak, akik nem tanulnak),
  • jelenleg foglalkoztatott, de csoportos létszámleépítéssel, illetve elbocsátással fenyegetett,
  • tanulók, ha pályaválasztási döntés előtt, vagy elhelyezkedés előtt állnak.

Különösen indokolt azokat a munkát keresőket bevonni ebbe a szolgáltatásba, akik először szembesülnek a munkanélküliséggel, újonnan váltak munkanélkülivé, álláskeresővé és ezért semmilyen tapasztalatuk nincs a munkaerő-piaci lehetőségeikről, a munkanélküli, álláskereső státuszhoz kapcsolódó jogaikról, illetve az igénybe vehető szolgáltatásokról. Különösen ajánlott tehát a pályakezdőknek.

A munkát keresők az alábbi módokon kerülhetnek be a szolgáltatásba.

• A megrendelő irányítja őket a szolgáltatásba.
  • Más szervezet, szolgáltató (pl. szociális vagy munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó szervezet, oktatási intézmény) javasolja számukra a szolgáltatás igénybevételét.
  • A szolgáltatás iránt érdeklődő maga kéri (a szolgáltatást a munkát kereső maga kéri).

A szolgáltatás bármely érdeklődő számára nyílt és elérhető, ennek megfelelően nem mindenki minősül ügyfélnek, aki a szolgáltatónál megjelenik.

A szolgáltatás a foglalkozásokra, a térségben elérhető képzésekre, a régió, megye valamint a kistérség munkaerő-piaci helyzetére, a munkaerő kereslet-kínálat helyi jellemzőire vonatkozó információk nyújtását, foglalkoztatást elősegítő támogatások és az álláskeresési ellátásokra vonatkozó lehetőségek ismertetését, továbbá a foglalkoztatással összefüggő jogszabályokkal kapcsolatos tájékoztatást és az azokról szóló ismertetők átadását tartalmazza.

Az információnyújtás a következő területekre terjed ki:

• a munkaügyi kirendeltség regisztrációs feltételeinek ismertetése,
  • a regisztrált munkát keresőnek járó támogatási lehetőségek és szolgáltatások ismertetése,
  • a foglalkoztatást elősegítő támogatások és igénylésük jogi feltételeinek ismertetése,
  • az adott területre és időszakra vonatkozó munkaerő-piaci kereslet és kínálat jellemzőinek ismertetése,
  • az adott területre és időszakra vonatkozó munkaerő-piaci programok, képzési lehetőségek általános ismertetése,
  • tájékoztatás a tipikus és atipikus foglalkoztatási formákról, a foglalkoztatási jogviszonyokról,
  • tájékoztatás a munkáltatói sokféleségről, ideértve akár az őstermelői és az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyokat, valamint az önkéntességet is.

A munkaerő-piaci információk nyújtása történhet egyéni, illetve csoportos információnyújtással, valamint az öninformálódás elősegítésével. A kommunikáció módját tekintve elsősorban személyesen végezhető, de történhet telefonon, elektronikus levél útján, és az öninformálódás kapcsán papíron (tájékoztatók, szórólapok, prospektusok segítségével). A munkaerő-piaci információk nyújtása az információnyújtás időtartamát tekintve megvalósulhat eseti jelleggel és folyamatos információszolgáltatás formájában is.

• Egyéni információnyújtás
  • Csoportos információnyújtás, amely többféleképpen valósulhat meg.
  • A szolgáltató informátori hálózat által képviseltetve nyújt információt, ahol a hálózat tagjai különböző jellegű információk nyújtására kompetensek.
  • A szolgáltató az munkát keresők egy csoportja számára nyújt információkat.
  • A szolgáltató informátori hálózat által az munkát keresők egy csoportja számára nyújt információkat.
  • A csoportos információnyújtás megvalósulhat rendezvények keretében, de rendezvényi kereteken kívül is.
  • Öninformálódás elősegítése. A szolgáltatást nyújtó a munkáltatók és munkát keresők számára tájékoztató anyagokat készít, melyeket eljuttat a célcsoport számára. Ezek az anyagok készülhetnek papír, illetve digitális dokumentáció formájában, a munkáltatói célcsoport igényeihez igazodva. A tájékoztató anyagokat a megrendelő is biztosíthatja. A célcsoporthoz való eljuttatás történhet direkt és indirekt marketing eszközökkel (dm levél, postai küldemény útján, illetve a média bevonásával, vagy saját honlapon történő közzététellel). A szolgáltató gondoskodik az elkészült tájékoztató anyagok folyamatos aktualizálásáról.
  • Eseti információnyújtás keretében nyújt munkaerő-piaci információt a szolgáltató minden olyan esetben, amikor az jól körülhatárolható célt szolgál, és az információnyújtás kielégíti a felmerült információigényt.
  • Folyamatosan szolgáltathat információt a szolgáltató állandóan változó munkaerő-piaci környezetben. Folyamatos információnyújtásként értelmezhető az állandóan elérhető, öninformálódást segítő eszközök alkalmazása és azok folyamatos, naprakész információkkal történő frissítése is (pl.: honlap fenntartása).

6. Az elvárt eredmény (meghatározásának módja) (lehetséges kimeneti-, eredmény- és hatásindikátorok)

Kimeneti indikátor:

• munkaerő-piaci információnyújtásban részesült személyek száma,
  • egyéni forma esetén: ügyfélnyilvántartás, egyéni adatlap,
  • csoportos forma esetén: jelenléti ív és ügyfélnyilvántartás.
Eredmény indikátor:

• más munkaerő-piaci szolgáltatást igénybevevő személyek száma,
  • a szolgáltató igazolása, vagy együttműködési megállapodás.

Végzettség: legalább középfokú végzettség.

Szakmai gyakorlat: legalább 1 éves gyakorlat a munkaerő-piaci (foglalkoztatási, képzési, szociális) információ-, és szolgáltatásnyújtás terén.

Ismeretek:

• a munkaerőpiac szereplőiről (állami, forprofit és nonprofit szervezetekről, munkát keresőkről), azok tevékenységéről, jellemzőiről,
  • a munkaerőpiac egyensúlyi viszonyairól, a munkaerő kereslet-kínálat alakulásáról,
  • a munkaerőpiac legfontosabb szegmenseiről (munkavállalók és munkaadók rétegződése, részpiacok a munkaerőpiacon, vállalaton belüli munkaerőpiac, helyi, lokális munkaerőpiac) és azok jellemzőiről,
  • a foglalkoztatáshoz kapcsolódó jogi szabályozásról,
  • az atipikus és rugalmas foglalkoztatási formákról, rugalmas munkaidő rendszerekről,
  • a foglalkoztatáshoz a munkaügyi szervezettől, és azon kívül igényelhető támogatásokról,
  • a munkahelyi sokszínűségről és esélyegyenlőségről,
  • a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű célcsoportokról és azok jellemzőiről.

Készségek: tényszerűség, tárgyilagosság, egyértelműség és közérthetőség, hatékony kommunikáció, ügyfélközpontúság, tisztelet, előítélet-mentesség, türelem, kapcsolatteremtés, kooperáció, értő hallgatás, önálló munkavégzés, szervezőképesség, helyzetfelismerés, problémafeltáró és elemző készségek.

• Csoportszoba, legalább 12-16 fő befogadására alkalmas külön helyiség (csoportos információ-nyújtás esetén).
  • Projektor vagy nagy képernyős TV (csoportos információ-nyújtás esetén).

Referenciák, jártasság: nem szükséges.

Térségi lefedettség: a térségben való legalább 1 éves működés, a helyi munkaerőpiac és szereplőinek ismerete.

Szervezeti kompetenciák: munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása terén szerzett legalább 1 éves tapasztalat.

8.1. Az alkalmazandó indikátorok, célmutatók és mérésük/értékelésük módja, értékelési szempontok

• Munkaerő-piaci információnyújtásban részesült személyek száma, (egyéni és csoportos külön gyűjtve, életkor, nem, célcsoport bontásban).
  • Más munkaerő-piaci szolgáltatást igénybevevő személyek száma (életkor, nem, célcsoport bontásban).

• Egyéni információ-nyújtás alkalmával rögzítésre kerülnek az alapinformációk az „egyéni adatlapon” (lehetőség szerint elektronikus formátumban). Ezek a következők:
    • az ügyfél személyes adatai és elérhetőségei,
    • az ügyfél célcsoport szerinti azonosítása és
    • az ügyfél munkaerő-piaci státusza.
  • Jelenléti ív: csoportos tájékoztatók alkalmával készül, a találkozás helyszínét, időpontját résztvevők nevét, elérhetőségét tartalmazza.
  • Értékelő beszámoló, mely tartalmazza a szolgáltatásindikátorainak összesített adatait.
  • Munkaerő-piaci információkat tartalmazó tájékozató kiadványok, csoportos információnyújtás esetén esetenként bemutató diák.
  • Ügyfél-elégedettségi kérdőív az ügyfél-elégedettség mérésére. A szolgáltatás résztvevőivel, annak zárásakor szükséges elkészíttetni, majd ezt követően értékelni.

9. A szolgáltatás költségei (költségfajták és az árképzés elvei)

A szolgáltatás díjának megállapításánál figyelembe vehető költségek a következők

A munkaerő-piaci és foglalkozási információnyújtás állandó ügyfélszolgálattal működik.

• Az egyéni információ nyújtás átlagos időtartama 0,5 óra/alkalom.
  • A csoportos információnyújtás átlagos időtartama 1,5 óra.

• A megrendelő a megállapodástól függően biztosítja a helyszínt és a szolgáltatás tárgyi technikai feltételeit.
  • A megrendelő telefonon, faxon, e-mailben folyamatos kapcsolatot tart a szolgáltatóval, szükség esetén a szolgáltatás helyszínén személyes találkozót kezdeményez a szolgáltatást nyújtó szervezet vezetőjével és munkatársaival.
  • A megrendelő folyamatosan információval látja el a szolgáltatót az általa nyújtott támogatásokról, ellátásokról, igénybe vehető szolgáltatásokról.

12. Célcsoport-specifikus elemek

Amennyiben speciális szükségletű munkát kereső veszi igénybe a szolgáltatást, az alábbiak szerint kerülnek kiegészítésre a sztenderd meglévő elemei:

Speciális szükségletű munkát keresők alatt azok a munkaerő-piaci szempontból leghátrányosabb helyzetben lévők értendők, akik az elhelyezkedési esélyeiket tekintve veszélyeztetett célcsoportnak minősülnek, valamint jelentős támogatási szükséglettel rendelkeznek, komplex programokkal, személyre szabott segítséggel képesek visszakerülni és helytállni a munkaerőpiacon.

Csoportos információnyújtás esetén homogén csoportok létrehozásra célszerű törekedni a hatékonyabb kommunikáció és a felmerülő speciális szükségletek kielégítése érdekében. A homogén csoportban való részvétel olyan speciális szükségletű munkavállalók számára ajánlott, akik a szolgáltatás pillanatában integrált csoportba nem vonhatók be, és hasonló szükségleteket támasztanak a szolgáltatást nyújtó irányába. A hasonló speciális szükségletekkel rendelkező résztvevőkből álló csoport létszáma minimum 3, maximum 6 fő.

Valamennyi tartalom vonatkozásában a szolgáltatás speciális szükségletű munkát kereső egyéni szükségleteire fókuszál (hallássérült ügyfél esetén pl.: hallássérültek számára elérhető felnőttképzésekre, a hallássérültek munkaerő-piaci helyzetére a régióban, stb.)

A munkaügyi központ rehabilitációs szolgáltatásainak ismertetése.

Az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításának lehetőségei a munkahelyeken.

7.1. Humán kapacitások (létszám/munkaidő, végzettség, kompetenciák, ismeretek, szakmai gyakorlat)

Ismeret: célcsoport-specifikus kommunikációs ismeretek.

Az ügyfelekkel történő személyes beszélgetésre alkalmas akadálymentes helyiség, és csoportos tájékoztatás esetén 6 fő befogadására alkalmas csoportszoba.

Az ügyfelek által támasztott speciális szükségletek szerint infokommunikációs és augmentatív kommunikációs eszközök biztosítása szükséges a szolgáltatásnyújtás során.

Az egyéni információ nyújtás átlagos időtartama 1 óra/alkalom.

A csoportos információnyújtás átlagos időtartama 2 óra/alkalom.

Gyakorisága: az ügyfél szükségletei szerint.

A szolgáltatást jogi személyiséggel rendelkező szervezet, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság nyújthatja

• Munkaerő-piaci és foglalkozási információ nyújtása munkáltatóknak, amely a szolgáltatással egyidejűleg végezhető.