Pályaorientáció

A pályaorientáció során a különböző szakmákkal kapcsolatos tájékozódás, keresgélés, a különböző szakmák közötti eligazodás történik.

A fogalom jelentése ennél azonban tágabb: tulajdonképpen azoknak a személyes kompetenciáknak, készségeknek a megszerzését jelenti, amely előkészíti az ember – pálya – környezet megfeleltetését. Ebből következik, hogy nem csupán a különböző szakmákról, de önmagunkról, és a minket körülvevő társadalmi környezetről szerzett ismereteket is magába foglalja. Így a pályaorientáció segít összhangba hozni az egyéni készségeket, a társadalmi igényekkel és a választott szakmával.

A pályaorientáció nem egy egyszeri esemény, hanem egy folyamat és, mint minden tájékozódó jellegű folyamat a megfelelő döntést készíti elő.

Pályaorientáció javasolt:

– Olyan általános iskolások számára, akik középiskolába való felvételi előtt állnak

– Olyan középiskolások számára, akik tanulmányaikat hamarosan befejezik és továbbtanuláson, esetleg szakmaválasztáson gondolkodnak

– Olyan munkavállalóknak vagy álláskeresőknek, akik pályaváltáson, pályamódosításon gondolkoznak.

Ahhoz, hogy jó döntést hozhassunk ebben a fontos kérdésben négy dolog szükséges:

1. Nagyjából reális kép önmagunkról. Ebben különösen azoknak a tulajdonságoknak és képességeknek a feltérképezése fontos, melyek a későbbi pálya betöltéséhez szükségesek.

Az önismeretet a legkönnyebben úgy tudjuk elérni, hogyha tesztek, tréningek és különböző szakemberek segítségét kérjük. A segítség az önismerethez kívülről jön, de belülről fakad.

Tesztek:

1. Széleskörű ismeretek a választható szakmákról

Ahhoz, hogy tudd honnan indulsz, tudnod kell hová tartasz. A szakmaválasztáshoz elengedhetetlenül szükséges a szakmák ismerete. Hivatalos forrásnak minősül ma Magyarországon a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR), amely alapján tájékozódhatunk annak tekintetében, hogy mik a lehetséges szakmák és állások. A lista leírásokkal:

Ha megtaláltad a számodra legszimpatikusabbat érdemes kérdezősködni ismerősöktől és/ vagy keresgélni az interneten a szakmával kapcsolatos tapasztalatokról, a mindennapos feladatokról, munkakörről.

1. A munkaerő-piaci környezet ismerete. Nyilván érdemes figyelembe venni például azt, hogy milyen szintű a túlképzés, milyenek az elhelyezkedési lehetőségek az adott területen.

Ezt megtehetitek több honlapról is, de érdemes elsősorban az erre vonatkozó statisztikákat böngészni:

1. A képzési lehetőségekre vonatkozó ismeretek.

Vajon elég elkötelezettek vagyunk akkor is, ha az adott pálya speciális képzettséget igényel, és csak otthonunktól több száz kilométerre oktatják? És ha így van meg tudjuk-e hozni az ehhez szükséges anyagi és egyéb áldozatot?

A képzési szintek eltérőek, időnk és pénzünk függvényében választhatjuk ki őket. A felosztást itt találjátok:

A képzéseket pedig érdemes a lakóhelyünkhöz közeli munkaügyi központok honlapjain, illetve itt nézegetni:

Ha pályaorientációs foglalkozáson, tanácsadáson szívesen részt vennél, jelentkezz az Útirány Egyesületnél!

Sok hasznos információt, tesztet az alábbi oldalon találsz: http://eletpalya.munka.hu/