Pályaválasztási tanácsadás

A szolgáltatás célja, hogy a pályaválasztás előtt állóknak segítséget nyújtson az egyéni kompetenciáikhoz, életpálya-elképzeléseikhez illeszkedő pálya, vagy a pályaválasztást célzó továbbtanulási lehetőségek kiválasztásában.

A pályatanácsadás – pályaválasztási tanácsadás célja az ügyfél:

• pályaválasztási döntésének előkészítése (pályaorientáció),
    • pályaismereteinek bővítése,
    • személyes képességeinek és érdeklődésének felmérésre (az adottságainak, kompetenciáinak, kulcsképességeinek, irányultságának feltárása),
    • önismeretének fejlesztése,
    • pálya-specifikus képességigényeinek megismertetése,
    • saját példaképének kialakítása,
  • pályatervezésének segítése, hozzájárulás az egyéni pályaterv kialakításához,
  • adottságainak, kompetenciáinak, képességének, érdeklődésének és a munkaerő-piaci keresletnek megfelelő képzési, továbbképzési vagy átképzési lehetőség felkutatása, támogatás az iskolaválasztásban, felvételi felkészítés, jelentkezéssel kapcsolatos adminisztráció segítése.

• Akik pályaválasztás előtt állnak,
  • mindazok, akik még nem választottak szakmát, vagy továbbtanulási irányt, és nincs munkaerő-piaci tapasztalatuk.

• Általános iskolát végzők, azon belül kiemelten a pályaválasztás előtt állók, továbbá azon továbbtanulás előtt állók, akik általános iskolai tanulmányaikat 1 éven belül befejezik.
  • a középiskolai tanulmányaikat végzők, azon belül kiemelten a pályaválasztás előtt állók, továbbá azon továbbtanulás előtt állók, akik középiskolai tanulmányaikat 1,5 éven belül befejezik,
  • felsőfokú tanulmányaikat végzők,
  • iskolai végzettséggel nem rendelkezők.

A munkát keresők az alábbi módokon kerülhetnek be a szolgáltatásba.

• A megrendelő ajánlja számukra a szolgáltatást, az első interjú, illetve a közvetítői beszélgetés alapján.
  • Más szervezet, szolgáltató (pl. szociális, egészségügyi vagy oktatási intézmény) javasolja számukra a szolgáltatás igénybevételét.
  • A szolgáltató saját nyilvántartásából választja ki a célcsoport kritériumainak megfelelő ügyfeleket.
  • A szolgáltatást az ügyfél maga kéri.

A célcsoport tagjainak kiválasztására alkalmazott módszer, a kiválasztás alapja a személyes konzultáció, a pályaválasztás előtt állóval folytatott első interjú, illetve (amennyiben vannak) a pályaválasztás előtt álló előzetes pályaelképzeléseinek megismerése.

A célcsoport tagjainak kiválasztásánál alkalmazandó szempontok:

• érdeklődés, pályaorientáció megléte vagy hiánya,
  • pályakép, pályaelképzelés megléte vagy hiánya,
  • alternatívák, modellek, családi példák,
  • pályaismeret.

Pályaválasztás előtt állóknak nyújtott egyéni vagy csoportos formában végzett tanácsadás, melynek keretében az egyéni képességek, készségek és érdeklődés feltárása után, arra alapozva történik meg a pályakép meghatározása és a pályatervezés. A tanácsadás elemei: a pályaismeret bővítése, az önismeret fejlesztése, a pályakép kialakítása, és ezekre építve a pálya és karriertervezés. Várt eredménye, hogy az ügyfél szakmát választ, illetve képzésre jelentkezik.

• Egyéni képességek, készségek és érdeklődés feltárása.
  • Pályakép meghatározása, pályatervezés:
    • problémafeltáró beszélgetés/első interjú:
      • pályaismeret feltárása,
      • érdeklődés, képesség, kompetenciák feltárása.
    • pályaismeret nyújtása a feltárt készségek, képességek alapján:
      • a munkaerőpiac helyi igényeinek figyelembevételével a különféle szakmák, munkák részletes bemutatása, a specialitások kiemelésével,
      • a szakmák végzéséhez szükséges adottságok, képességek, kompetenciák bemutatása,
      • a munkaadók elvárásai az egyes szakmák, munkakörök esetén,
      • a szakmák és munkakörök lehetőségei és nehézségei,
      • a szakmákkal és munkakörökkel kapcsolatos munkaerő-piaci igények bemutatása,
      • elhelyezkedési esélyek, lehetséges karrierek és várható jövedelmek megismertetése.
    • pályakép kialakítása:
      • orientáció, pályaterv összeállítása,
      • tervmegvalósítás részletezése,
      • képzési lehetőségek kiválasztása,
      • képzésbe továbblépés lehetőségének segítése,
      • képzési kérelem, beiratkozási dokumentumok elkészítésében segítségnyújtás.
    • önismeret fejlesztése:
      • önismereti tréning,
      • célzott egyéni és csoportos beszélgetések.
  • A tanácsadás lezárásakor a szolgáltatást igénybevevő véleményének, elégedettségének felmérése, rögzítése.

A pályaválasztási tanácsadás támogató jellegű, komplex, rendszer, folyamat és életpálya szemléletű, amely a résztvevők interakcióira épít.

A szolgáltatás formája egyéni tanácsadás, de a tanácsadás egyes elemei indokolt esetben csoportos foglalkozás formájában is megvalósulhatnak.

A tanácsadás során a tanácsadó által irányított beszélgetések során a következő lépések végrehajtása indokolt: probléma pontos definiálása, a részletek pontosítása, problémaelemzés, csoportosítás, lehetséges megoldások feltárása, megvalósítás megtervezése és megállapodás kialakítása, rögzítése.

A tanácsadási folyamat elején a tanácsadó és a tanácskérő meghatározza azokat a kereteket, amelyeken belül a tanácsadási folyamat működni fog. Ez egy olyan vállalás, ami írásban rögzítésre kerül, és amelyet mindkét fél köteles tartani.

Szolgáltatás-specifikus módszertani elemek pályaválasztás, továbbtanulást akadályozó, nehezítő problémák összegyűjtése esetén:

• kérdőíves felmérés (pl. önértékelő kérdőívek),
  • interjú (feltáró beszélgetés),
  • irányított beszélgetés, (non-direktív technikákat alkalmazó beszélgetés),
  • kérdőívek, tesztek kitöltése és értékelése,
  • kiscsoportos beszélgetések,
  • egyéni vélemények rögzítése.

A szolgáltatás lényeges eleme a valóságnak megfelelő munkavégzéshez, tanuláshoz kapcsolódó önismeret fejlesztése, meglévő készségek, képességek reális felmérése. Amennyiben a résztvevő számára más szolgáltatás keretében munkaerő-piaci felmérés, vagy egyéni fejlesztési terv készült, akkor a tanácsadás ezek figyelembevételével végezendő.

A szolgáltatást igénybevevők érdeklődési körének, egyéni motivációs bázisának feltárása, tudatosítása a reális jövőkép kialakításának fontos eszköze.

A szolgáltatás során a munkaerő-piaci realitások, az igényekhez illeszkedő képzési lehetőségek bemutatásával a szolgáltatást igénybevevők önálló döntésének megalapozását, előkészítését szükséges elvégezni.

A tanácsadás végén a szolgáltatást igénybevevő saját maga írásban rögzíti a közös megállapodáson alapuló célokat, további lépéseket, segítve az ezekkel történő azonosulását.

6. Az elvárt eredmény (meghatározásának módja) (lehetséges kimeneti-, eredmény- és hatásindikátorok)

Kimeneti indikátorok:

• tanácsadásban részt vettek száma,
  • tanácsadási alkalmak száma,

• tanácsadási napló.
Eredmény indikátorok:

• elkészült pályatervek száma,
  • a tanácsadásban részesülő képzésre jelentkezők száma,

• pályaterv,
  • ügyfél nyilatkozata, iskola, illetve képző intézmény igazolása.

Végzettség: humán felsőfokú végzettség.

Szakmai gyakorlat: legalább 1 éves pálya-, és munkatanácsadások terén végzett − egyéni tanácsadási és csoportvezetési, tréneri gyakorlat.

Ismeretek: pályaválasztással kapcsolatos szakmai ismeretek, a munkaerőpiac ismerete, egyéni konzultáció módszertanának ismerete, csoportdinamikai működésre vonatkozó ismeretek.

Készségek: ön- és emberismeret, empátia, bizalom, tisztelet, személyközpontúság, felelősségteljesség, nyitottság, befogadás, előítélet-mentesség, türelem, kapcsolatteremtés, kooperáció, értő hallgatás, asszertivitás, konfliktuskezelés, kreativitás, hatékony kommunikáció és tárgyalástechnika, helyzetfelismerés, problémafeltáró és elemző, valamint döntéshozatali készségek.

• Csoportszoba, legalább 12-16 fő befogadására alkalmas külön helyiség (csoportos tanácsadás lebonyolítására).
  • Kérdőívek, tesztek feldolgozására alkalmas jogtiszta szoftverek.
  • Jogtiszta tanácsadó programok: önértékelő eljárások (érdeklődés, képesség, munkamód, értékek, stb.).

A tanácsadó a tanácsadói irodán kívül is végezhet egyéni tanácsadást (iskolákban, családsegítő központokban, munkaügyi szervezetekben), ha a feltételek biztosítottak.

Referenciák, jártasság: munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása terén legalább 1 éves jártasság.

Térségi lefedettség: nem szükséges.

Szervezeti kompetenciák: nem szükséges.

8.1. Az alkalmazandó mutatók és mérésük/értékelésük módja, értékelési szempontok

• Tanácsadásban részesülők száma életkor, nem, célcsoport, iskolai végzettség, munkaerő-piaci helyzet szerinti bontásban.
  • Tanácsadási alkalmak száma.
  • Elkészült pályatervek száma, életkor, nem, célcsoport, iskolai végzettség, munkaerő-piaci helyzet szerinti bontásban.
  • A tanácsadásban részesülő képzésre jelentkezettek száma életkor, nem, célcsoport, iskolai végzettség, munkaerő-piaci helyzet szerinti bontásban.

• Adatlap, amely tartalmazza az alábbiakat: a résztvevő neme, életkora, iskolai végzettsége, szakképzettsége, munkaerő-piaci státusza, munkaerő-piaci tapasztalatai, problémakör, amely miatt a szolgáltatást igénybe vette, ügyfél elérhetősége.
  • Tanácsadási napló: naprakész információkat rögzít időrendi sorrendben közvetlenül az ügyféllel végzett tevékenységekről. A tanácsadási napló vezetéséért a tanácsadó személyesen felel, minden tanácsadás alkalmával ebben rögzíti a tanácsadás időpontját, időtartamát, a tanácsadás célját, tartalmát, szakmai megállapításait és az ügyféllel kötött megállapodásokat. A benne foglalt tartalmak csak az ügyfél, a szolgáltatást nyújtó és a megrendelő számára hozzáférhetőek, céljuk, hogy áttekintést adjanak a teljes tanácsadási folyamatról. A dokumentumot minden alkalommal a tanácsadó és az ügyfél is aláírja.
  • Elkészült pályaterv.
  • Értékelő beszámoló, melyet a szolgáltatást nyújtó szakember készít el. Elemei:
    • jelentkezési lap/irányító lap,
    • az ügyfelek személyes és ügyfél-azonosító adatai és elérhetőségei,
    • jelenléti ív,
    • a szolgáltatás indikátorainak összesített adatai, a résztvevők munkaerő-piaci helyzete, neme és életkora szerinti bontásban,
    • a résztvevők elégedettség vizsgálatának számszerűsített és leíró értékelő eredménye.
  • Az eredményindikátort igazoló dokumentumok: ügyfél nyilatkozata. Célja a tanácsadásban részesülő szakmát választók/képzésre jelentkezők számának igazolása.
  •  Ügyfél-elégedettségi kérdőív, minek célja az ügyfél-elégedettség mérése. A szolgáltatás résztvevőivel, annak zárásakor szükséges elkészíttetni, majd ezt követően értékelni.

9. A szolgáltatás költségei (költségfajták és a költségképzés elvei)

Egy ügyfél maximum 6 alkalommal részesülhet tanácsadásban. Egy tanácsadási alkalom időtartama maximum 60 perc. A tanácsadás intenzitása hetenkénti.

A megrendelő a szolgáltató részére szakmai támogatást nyújt:

• a munkaügyi szervezet tájékoztatja a szolgáltatót a képzési kínálatáról,
  • a munkaügyi szervezet tájékoztatja a szolgáltatót a helyi munkaerő-piaci helyzetről, szükségletekről, hiányszakmákról.

12. Célcsoport-specifikus elemek (plusz tartalmi, illetve eltérő módszertani elemek, költségtípusok)

Amennyiben speciális szükségletű pályaválasztás előtt álló ügyfél veszi igénybe a szolgáltatást, az alábbiak szerint kerülnek kiegészítésre a sztenderd meglévő elemei:

Speciális szakiskolák tanulói, akik pályaválasztás előtt állnak

Speciális szükségletű pályaválasztás előtt állók alatt azok a munkaerő-piaci szempontból leghátrányosabb helyzetben lévők értendők, akik az elhelyezkedési esélyeiket tekintve veszélyeztetett célcsoportnak minősülnek, valamint jelentős támogatási szükséglettel rendelkeznek, komplex programokkal, személyre szabott segítséggel képesek kilépni és helytállni a munkaerőpiacon.

A szolgáltatásba azok a speciális szükségletű pályaválasztás előtt állók kerülnek bevonásra, akik megfelelő szakmai támogatással képesek elérni a szolgáltatás által kitűzött célokat.

A képességek és fejleszthetőség szintjének objektívebb megítélése érdekében a szolgáltatást nyújtó személyesen, postai, illetve elektronikus úton konzultálhat a szolgáltatást igénylő szakorvosával, illetve foglalkozás-egészségügyi szakorvossal. A konzultációhoz az ügyfél beleegyezése szükséges.

Célszerű homogén csoportok létrehozásra törekedni a hatékonyabb kommunikáció és a felmerülő speciális szükségletek kielégítése érdekében. A homogén csoportban való részvétel olyan speciális szükségletű munkavállalók számára ajánlott, akik a szolgáltatás pillanatában integrált csoportba nem vonhatók be, és hasonló szükségleteket támasztanak a szolgáltatást nyújtó irányába. A hasonló speciális szükségletekkel rendelkező résztvevőkből álló csoport létszáma minimum 3, maximum 6 fő.

A résztvevők speciális helyzetének tudatosítását, valamint a pályaválasztását a reális célkijelölés módszereivel támogatja.

A felmerülő speciális egyéni szükségletek, a kommunikációs nehézségek áthidalása, illetve az indulatáttétel jelenségének szakszerű kezelése kettős csoportvezetést indokol. Szenvedélybetegekből álló csoport esetében indokolt legalább egy, saját élményt képviselő csoportvezető bevonása.

7.1. Humán kapacitások (létszám/munkaidő, végzettség, kompetenciák, ismeretek, szakmai gyakorlat)

Végzettség: bármilyen, célcsoport-specifikus előképzettség.

Ismeret: célcsoport-specifikus szakmai ismeretek.

Szakmai gyakorlat: speciális szükségletű munkát keresők egyéni támogatásában min. 1 év gyakorlat.

Egyéni beszélgetésre alkalmas, megfelelő méretű, a speciális célcsoport szükségleteinek megfelelő, akadálymentes terem és szociális helység.

A csoport elhelyezéséhez, és a foglalkozás megtartásához megfelelő méretű, a speciális célcsoport szükségleteinek megfelelő, akadálymentes terem és szociális helység.

Az ügyfelek által támasztott speciális szükségletek szerint infokommunikációs és augmentatív kommunikációs eszközök biztosítása szükséges a szolgáltatásnyújtás során

8. A szolgáltatásról készülő dokumentáció, a megrendelőnek nyújtandó információk köre

Speciális célcsoportba tartozást igazoló ügyfélnyilatkozat és alátámasztó dokumentumok (pedagógiai/orvosi szakvélemény, adókedvezmény igénybevételének igazolása, stb.).

A tanácsadás átlagos időtartama 2 óra/alkalom. Egy ügyfél maximum 10 alkalommal részesülhet egyéni tanácsadásban.

A csoportos tanácsadás időtartama maximum 5 nap. Az 5 napos csoportfoglalkozás alatt egy foglalkozási nap időtartama maximum 6 óra.

A csoportfoglalkozásokra 5 egymást követő napon kerül sor. Ismétlésre egyszeri alkalommal van lehetőség.

A szolgáltatást jogi személyiséggel rendelkező szervezet, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság nyújthatja.

• A pályaorientációs csoportos foglalkozás megelőzheti a szolgáltatást, vagy azzal egyidejűleg is történhet.
  • Az igényfeltáró csoportos foglalkozás megelőzheti a szolgáltatást, vagy azzal egyidejűleg is történhet.
  • A Foglalkoztatási Információs Tanácsadó (FIT) megelőzheti a szolgáltatást, vagy azzal egyidejűleg is történhet.